To σήμα μιας επιχείρησης αποτελεί το βασικό όπλο της για την αναγνώριση της προέλευσης των προϊόντων ή των υπηρεσιών της από τον καταναλωτή σε σχέση με άλλες όμοιές της. Το σήμα μπορεί να αποτελείται από σημεία, λέξεις (ακόμη και όνομα προσώπου), σχέδια, αριθμούς, γράμματα, χρώματα, σχήματα κ.λ.π αρκεί αυτά να μπορούν να διακρίνουν το προϊόν ή την υπηρεσία μας επιχείρησης και να είναι δεκτικά αναπαράστασης. Ο νόμος που ρυθμίζει την προστασία του σήματος σε εθνικό επίπεδο είναι ο ν. 4679/2020 ο οποίος αντικατέστησε τον ν. 4072/2012.

Μόνο με την κατοχύρωση ενός εμπορικού σήματος παρέχεται στον δικαιούχο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του με κάθε τρόπο, στα προϊόντα του, στις συσκευασίες και σε κάθε έντυπο υλικό. Το σήμα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης και αποτελεί ένα είδος «εγγύησης» της ποιότητας των προϊόντων της. Η καταχώρησή του εξοπλίζει τον δικαιούχο με τα αναγκαία εκείνα όπλα για να απαγορεύσει τη χρήση του με οποιονδήποτε τρόπο από τρίτο μη δικαιούχο.

Αν λοιπόν η επιχείρηση δεν προχωρήσει στην κατοχύρωση του εμπορικού της σήματος βρίσκεται νομικά απροστάτευτη και εκτεθειμένη στο ενδεχόμενο κακόβουλης χρήσης του από τρίτους, που εκμεταλλευόμενοι την καλή της φήμη χρησιμοποιούν το σήμα της κ για να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Η καταχώρηση του σήματος μπορεί να γίνει σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο η διάρκεια προστασίας του σήματος είναι τα 10 έτη και στη συνέχεια αυτή μπορεί να παρατείνεται διαρκώς ανά δεκαετία.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται προηγουμένως ο προσεκτικός έλεγχος διαθεσιμότητας του προς κατοχύρωση εμπορικού σήματος ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απόρριψής του από την αρμόδια αρχή. Είναι επίσης μεγάλης σημασίας το σήμα το οποίο πρόκειται να καταχωρηθεί να έχει την απαιτούμενη από το νόμο διακριτική δύναμη όπως επίσης και να γίνει με προσοχή η επιλογή των κατηγοριών των προϊόντων τα οποία θα προστατεύει (επιλογή κλάσεων) ώστε να μην χωρήσουν κενά στην προστασία του δικαιούχου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας, το οποίο αναλαμβάνει τη διαδικασία καταχώρησης σήματος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο καθώς και τη διαδικασία ανανέωσης της διάρκειας προστασίας του.