Ένα ερώτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ενοίκους πολυκατοικιών που επιθυμούν να έχουν κατοικίδιο ζώο είναι αν μπορούν να το φιλοξενούν στο διαμέρισμά τους ή ακόμη και σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον κανονισμό και τους υπόλοιπους ενοίκους. Το ζήτημα αυτό λύθηκε οριστικά με τον Ν. 4830/2021.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την παραμονή ζώων εντός του διαμερίσματος του ενοίκου, αυτή δε μπορεί να απαγορευθεί από τον κανονισμό ή τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Μπορεί ωστόσο με τον κανονισμό να τεθεί ο περιορισμός των τριών (3) ζώων ανά διαμέρισμα. Τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι ο ένοικος φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας. Για τις γάτες και τους σκύλους πρέπει να πληρούται και μια πρόσθετη υποχρέωση, αυτή της σήμανσης και καταγραφής τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου.

Σε ό,τι αφορά τώρα την παραμονή των ζώων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπως είναι η πυλωτή, η ταράτσα, ο ακάλυπτος χώρος και ο κήπος της, αυτή είναι δυνατή μόνον αν έχει προηγηθεί ομόφωνη απόφαση από την γενική συνέλευση των ιδιοκτητών. Τίθεται βεβαίως και εδώ η προϋπόθεση τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας. Απαγορεύεται πάντως ρητώς η μόνιμη παραμονή τους στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.